Ekonomi

2022 Yılı İşsizlik Maaşı Arttı. En Düşük 2137 En Yüksek 2541 TL oldu.

Son Dakika Haberi – 2022 yılı Asgari Ücretindeki artış İşsizlik Maaşına da doğrudan etki etti. Bu anlamda 2022 yılında işsiz kalacak olan kişilere ödenecek olan en alt ve en üst limit ile orta kademe tutarları da belli oldu. Bu yıl işsiz kalacakların alacakları maaşları şu şekilde;

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu?

2022 Yılı Asgari ücretini yüzde 50artış ile 4.253 TL olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sık sık enflasyona işçiyi ezdirmeyecekleri haberini veriyordu. Bu anlamda artan fiyatlar en yüksek seviyelerde olduğunu söylemek mümkün. Verilen işsizlik maaşını hesaplanmasında kişinin ortalama olarak brüt gelirinin yüzde 40 ı dikkate alınıyor. Bu sebeple kişinin geliri de önemli. Bununla birlikte işsizlik maaşında en alt limit 2 bin 137 TL, orta kademe işsizlik maaşı 2 bin 541 Liraya, en yüksek işsizlik maaşları da 4 bin 260 Liraya çıkarılmış oldu. Geçtiğimiz yıl en düşük 1.420 TL, orta kademe 1688 TL ve en yüksek ise 2 bin 84 lira olarak veriliyordu.

2022 Yılında Kapıcı Apartman Görevlisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanıyor?

İşsiz kalan kişiler için verilen işsizlik maaşı kişinin işten çıkarılmasının ardından yaptığı başvuru ile PTT şubelerine kendi adına yatırılıyor. Bu yatırılan tutar 12 ay süre ile veriliyor. Burada günlük olarak yapılan bir hesaplama söz konusu. Dört aylık prime esas olarak günlük brüt gelirinin ortalamasının yüzde kırkı olarak kişinin hesabına aktarılıyor.

Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırmanın Cezası

Kimler İşsizlik Maaşı Alabiliyor Şartları

İş akdi son bulunan kişi İŞKUR’a başvuru yapıyor. Başvuru için şahsen ve internet üzerinden yapılması mümkün. Burada kişinin işten ayrılmasının ardından 30 gün içinde başvurması gerekiyor. Aksi takdirde kişinin hakkı geçirilen süre olarak düşürülerek ödeniyor. Bu kişilerin yine yeni işe başlamaya hazır olması şartlardan birisi.  Vekalet ile işsizlik maaşı başvurusu söz konusu değil.

2022 Yılında Engelli Maaşı Ne Kadar Alacağız?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süreyle Veriliyor?

Burada kendi isteği dışında işsiz kalması, işten ayrılmasından önceki 120 gün hizmet akdinin olması, son üç yıl inçinde en az 600 gün süre ile işsizlik primini de ödemiş olması gerekiyor. 600 gün süre ile çalışanlara 180 gün, 900 gün sigortalı çalışanlar 240 gün ve 1080 gün sigortalı olarak çalışan işsiz kalan kişilere 300 gün boyunca işsizlik maaşı ödeniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu