Ekonomi

Kredi Taksit Ödemesi Gecikirse Ne olur?

Gündelik hayatta bir çok nedenden dolayı bankalardan almış olduğumu kredi borçlarının taksitlerini de ödeyemez hale gelebiliyoruz. Maalesef böyle bir durum oluşabiliyor. Bu durumda kişinin karşılaşacağı hususlar özellikle ilk kez ödeyemez durama gelenlerin merakı. Kredi taksit ödemesi gecikmesi halinde ne olur, neler olur bunlara bir bakalım.

Önce Kredi Taksitinin Ödenemediğinde Neler Olur bunlara bakmak lazım.

Siz kredinizi ödeyemez duruma gelmeniz ile birlikte sizin karşılaşacağınız hususları sıralarsak;

  • Banka size vadesi gelmeden önce SMS maille iletişim yoluyla bilgi verir.
  • Borcun vadesi geçtikten sonra yine iletişime geçer
  • Borcun tamamından ziyade bir kısmını ödemeniz halinde de iletişim yoluyla ödemenizi isteyecektir.
  • Borcun ödenemediği iki hafta sonunda banka yazılı olarak size tebligat çıkarır ve borcun ödenmesini ister.
  • Kredide kefil bulunuyorsa bu az önce saydıklarımın hepsini kefilden de ister.
  • Borcun ödenemediği 60 gün sonunda banka sizden borcun tamamının kapatılmasını da isteyebilir. Bu durum yasal hakkıdır.
  • 90 gün sonrası haciz ve icra işlemi başlar. Burada muhatabınız avukatlardır.
  • Haciz ve icra ile borç ödenemezse banka beklemeye geçer ve tahsil edemediği kredi alacaklarını varlık yönetim şirketlerine devreder.

Kredi Gecikme Faiz Hesaplaması

Kredi taksitinin gecikmesi sizin daha fazla faizle ödemenize neden olur. Örneğin kredinizi yüzde 1 oran ile almışsanız bu oran üzerinde en fazla yüzde 30 faiz uygulaması yapılabilir. Bu durumda yüzde 2,30 oranından cezai işlem ile fazladan faiz ödemesi yaparsınız. Bu maddi açıdan karşılaşacağınız durumdur. Burada faizin hesaplanmasında faiz tutarı kadar ödenemediği süre de önem arz eder. Faiz, Gün ve kredi taksit tutarı üzerinden hesaplama söz konusudur.

Ödenmediği zaman ikinci karşılaşacağınız husus ise kredi notunuzun düşmesi ve kredi alamaz hale gelecek kadar ilerlemesidir.

Kredi Taksitlerini ödeyemez haline gelirseniz ne yapabilirsiniz.

Aslında ekonomi açısından yapabileceğiniz çok bir husus yok. İlk etapta kredinizi yapılandırma yoluna gidebilir ya da başka bir bankaya borç transferi yapabilirsiniz. Ama bunlarda bankaların talebinizi olumlu karşılaması halinde olabilir. Fakat tüm borçlarınız birleştirerek tek çatı altında ödenebilir hale getirmek çok daha mantıklı bir adım olabilir. Kredi borçları ve icra ile haciz konusunda hukuki destek almak sizleri bir çok mağduriyetten kurtaracaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu