Özel HaberYaşam

Hasta Bakan Akrabaya 1797 TL Veriliyor

Yaşam içerisindeki riskler zamanla bizleri de bakıma muhtaç duruma getirebilir. Yani her an bakıma muhtaç olma adaylarından birisi olarak yaşamımıza devam ederiz. Bu anlamda ailemizden, yakınımızdan birisi de bu durumda yaşamını sürdürüyor olabilir. Evde bakıma muhtaç durumda olan yaşlı ya da engelli kişilerin maddi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için devlet aylık olarak maddi yardımda bulunuyor. Güncel olarak yapılan yardım ödeneği tutarı da 1797 Lira.

Evde Bakım Maaşı Şartları

Memur ödeme katsayılarına istinaden hesaplanan tutarlarda her ay evde bakıma muhtaç kişilere yardım yapılıyor. Yapılan yardım tutarı da altı ayda bir değişen katsayılar nedeniyle artışa neden oluyor ve sosyal devlet anlayışı ile vatandaşın yanında olan devlet ihtiyacı olanlara maddi desteğini sağlıyor. Burada bakıma muhtaç olarak aylık para alınabilmesi için önemli hususlar var. Örneğin muhtaç olan kişinin % 50 ve daha üzere engelli raporu olması, raporunda kişinin ağır engelli ibaresinin olması önemli. Ancak daha az engele sahip ise ve ağır engel hususu bulunmuyorsa devlet bu yardımı yapmıyor. Şartlardan birisi de hanede bulunan kişilerin aylık gelirinin 1704 lirayı geçmemesi. Evde bulunan kişilerin gelirlerinin toplamının hane sayısı ile bölünmesi sonrası çıkan rakam 1704 liranın altında olması maddi yardımın alınabilmesi için önemli bir etken.

Okunmalı : Çocuk Yardım Parası

Evde Bakım Maaşına Başvuru

Engelli ve ağır engelli konumundaki kişilere devletçe verilen bu maddi desteğin amacı kişinin yeme, içme, banyo, tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak. Zira kendi başına bu ihtiyaçlarını giderememesi evde bakıma muhtaç durumda olması anlamına geliyor. Burada verilen deste için başvuru Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ve ilçe müdürlüklerine yapılıyor. Yapılan başvuru sonrası kişinin raporuna istinaden inceleme ve sonuçlandırılması yaklaşık bir aylık süreç alıyor. İnceleme ile uygun durumda olanlara evde bakım maaşı her ayın 15 ile 31 i arasında bir tarihte yatırılıyor.

Okunmalı : Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? 

Kimler Evde Bakım Maaşı Alabilir?

Bakıma muhtaç olan kişinin akrabası yoksa yasal vasisi, amca ve amca eşleri ile çocukları, hala ve eşleri, dayı, dayı eşi, çocukları, teyze ve eşleri ile çocukları bakıma muhtaç olan kişilere bakması halinde bu maddi yardımdan faydalanabiliyor. Üveyde olsa kardeşler de bu yardımdan faydalanabilenler arasında bulunuyor.

Okunmalı : Yeni Doğan Çocuk Parası

Evde bakım maaşı altı aylık süreçlerde zamlanarak ödeniyor. Burada memurlara yapılan zam maaş katsayısı artışta önemli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu