EkonomiYaşam

Banka  Hesap Hareketleri Nasıl Silinir?

Nedeni aslında kimseyi ilgilendirmez. Ancak kişi bir çok nedenle bankacılık işlemlerinde kredi kartı yada bankamatik kartı ile yaptığı işlemlerde banka hesap hareketlerini silme ihtiyacı duyabilir. Bu daha çok yapılan harcamaların bazı kimselerden saklanması anlamına geliyor ki özellikle mobil kullanıcı konumunda olan kişiler yaptıkları harcamalar ile ödemelerin gizlenmesini isteyebiliyor. Bu anlamda sorumuz ise banka hesap hareketleri nasıl sinilir oluyor.

Hesap Hareketlerinin Kaydı

Bankacılık işlemleri bildiğiniz gibi tüm hareketlerin kayda alınması ile yapılmak zorunda. Bu zorunluluk hem bankanın, hem hesap sahibinin zorunluluğu olduğu gibi devlet tarafından yapılacak vergisel alıntılar için de yapılması önem arz ediyor. Yani muhasebe kaydı her açıdan önemli ki bu nedenle bankada bulunan hesabınızda yapmış olduğunuz ödemeler, eft, havale gibi tüm işlemler kayıt altına alınıyor. Bunun yanında kredi kartı ile ödemeler de elzem hususlardan bir tanesi. Ancak nedeni için bir çok sebep sayılabilir olan bu hareketlerin silinmesi hesap sahibi tarafından talep edilen hizmetler arasında olduğunu söylemek doğru olacaktır. Nitekim bazı kimseler eşlerinden, anne ve babasından yapmış oldukları ödemeler ile diğer hususları gizlemek yoluna gitmeye çalışıyor. Buna da saygı duymak gerekir diye düşünüyorum.

Banka Hesap Hareketleri Ne Kadar Tutuluyor?

Yapmış olduğunuz tüm ödeme ve alıntılar ile para çekmeler tarih ve saatine göre kayıt altına alınıyor. Bu hareketlere ise internet ve mobil bankacılık başta olmak üzere bankamatiklerden hesap kartımız ile giriş yaparak ulaşmak mümkün. Ayrıca bu hareketlere ortak hesap kullanıcılarının da ulaşması söz konusu. Geçtiğimiz yıllarda özellikle krediler için hesaptan kesilen masraflar için kişi tüketici hakem heyetine başvurmak için dekont talebinde bulunuyordu ve burada özellikle mobil bankacılıktan çok geçmiş yıllarda kesintilere ulaşım söz konusuydu. Ancak bankalar bu durumun önüne geçmek adına da dekont verilmesi için cari yıl içerisinde olan hareketler için ücretsiz sunum yapmaya başladı. Yani birkaç yıllık dekont alınabilirken bankalar zararın önüne geçmek ve usulsüz olarak kişilerden yapılan kesintilerin önüne geçmek, verilecek dekontlar için ayrıca ücret alarak kazanç sağlamak için bu durumda değişikliğe gitti.

Mobil ve İnternet Bankacılığından Hesap Hareketleri Silinir mi?

Kişi talep etmese de banka aylık olarak hesap özetini kişiye mail yoluyla iletmek zorunda. Bu durum tüketici kanununda da belirtilmiş. Ancak tüm bunlara rağmen kişiler banka hesap hareketlerini silme yoluna gitmek isteyebiliyor. Burada dijital bankacılık ürünü kullanmıyorsanız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak daha önce gönderilmiş olan hesap hareketlerinizi tekrar gönderilmesi talebinde de bulunabilirsiniz. Bankalara göre müşteri hizmetleri telefon numaraları şu şekilde özetlenebilir.

  • Akbank 444 25 25
  • Burgan Bank 850 222 82 22
  • Albaraka Türk 444 56 66
  • Denizbank 850 222 08 00
  • Enpara 850 22 3663
  • Garanti 444 03 33
  • İng Bank 850 222 0600,
  • İş Bankası 850 724 07 24
  • Teb 444 06 66
  • Şeker Bank 444 788-78
  • Ziraat Bankası 444 00 00
  • Yapı Kredi 850 724 07 24

Hesap Hareketlerinin Silinmesi Mümkün mü?

Her ne sebeple olursa olsun bankalarda bulunan hesaplarınıza ait hesap hareketlerinizi silme talebinizi bankanıza iletmiş olsanız dahi bu durumun mümkün olmadığını belirtmek doğru olacaktır. Muhasebe kaydı başta olmak üzere ülkede yürütülen yönetmelik ve kanunlar gereği burada her ne kadar hesap size ait olmuş olsa bile silinmesi mümkün değildir. Bu manada bankalar bu tür taleplerinizi de yerine getiremezler. Yani sizin yapmış olduğunuz ödeme, eft, havale ve diğer hususlardaki kayıtlarınızın silinmesi söz konusu değil. Bu durum kanunen mümkün bir durum değildir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu